تعمیر الکتروموتور مانند دیگر وسیله‌های الکتریکی نیازمند دانش و تخصص لازم است و هر کسی قادر به تعمیر الکتروموتور نیست. در نگاه اول شاید تعمیر موتور الکتریکی که در ساختمان‌ها و تأسیسات مورد استفاده قرار می‌گیرد، خیلی ساده به نظر برسد؛ اما یک اشتباه در تشخیص خرابی یا به کار بردن روش غلط برای تعمیر الکتروموتور، می‌تواند خسارت جبران ناپذیری را به مجموعه وارد نماید. ما قبل از اینکه به بررسی نکات و راهنمایی کلی نگهداری و تعمیر الکتروموتور بپردازیم، ابتدا آن را تعریف می‌کنیم. شناخت دستگاه به شما کمک می‌کند تا بهتر بتوانید با این دستگاه فعالیت کرده و ارزش آن را بدانید  و در صورت نیاز خودتان به تعمیر الکتروموتور تان بپردازید. در پمپکده ما تعمیرات مربوط به دیگر تجهیزات مانند تعمیر پمپ آب نیز را انجام می دهیم.

برای درخواست تعمیر و آگاهی از هزینه تعمیر الکتروموتور با کارشناسان ما در پمپکده تماس بگیرید.

الکتروموتور چیست؟

تمیر الکتروموتور

الکتروموتور یا همان موتور الکتریکی، وسیله‌ای است که انرژی الکتریسیته را به انرژی مکانیکی تبدیل می‌کند. این دستگاه را نباید با ژنراتور اشتباه گرفت. ژنراتورها برعکس موتورهای الکتریکی کار می‌کنند؛ یعنی انرژی مکانیکی را به الکتریسیته تبدیل می‌کنند. این دو دستگاه در عملکرد متفاوت هستند؛ اما ساختاری مشابه دارند.

الکتروموتور چگونه کار می‌کند؟

در خصوص اینکه فعالیت موتورهای الکتریکی چگونه است، بحث اصلی ما در این مطلب نیست؛ اما فقط سعی داریم تا به این موضوع کمی اشاره کنیم. کارکرد اکثر موتورهای الکتریکی با استفاده از نیروی الکترومغناطیس است. وقتی یک جسم یا ماده با جریان الکتریسیته در یک میدان مغناطیسی قرار می‌گیرد، نیرویی از سمت میدان بر این جسم وارد می‌شود که این نیرو عامل حرکت و فعالیت الکتروموتور است.

انواع الکتروموتور

تعمیر الکترو موتور

الکتروموتورها انواع مختلفی دارند که هر کدام بسته به ساختارشان در صنعت یا دستگاه‌های مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرند. در واقع اولین و پایه ترین گام برای تعمیر الکتروموتور تشخیص انواع است. در حالت کلی، تمامی این موتورهای الکتریکی دارای ساختار مشابهی هستند؛ اما در جزئیات با هم تفاوت‌هایی دارند.

الکتروموتورها به چهار دسته زیر تقسیم می‌شوند:

  • الکتروموتور DC
  • الکتروموتور AC
  • الکتروموتور خطی
  • الکتروموتور پله‌ای

هر کدام از این موارد، نیاز به توضیحاتی دارند که خارج از بحث این مقاله است و در مطالب بعدی کامل توضیح داده خواهند شد.

هدف از تعمیر الکتروموتور چیست؟

الکتروموتور قلب یک سیستم است. این دستگاه در کارخانه‌ها و تأسیسات که عامل اصلی حرکت دستگاه‌های آن‌ها نیروی مکانیکی است، اهمیت زیادی دارد و خرابی کوچک و حتی یک ساعته آن‌ها می‌تواند خسارت زیادی را به این نوع سیستم‌ها و مکان‌ها وارد کند. برای همین است که در بسیاری از کارخانه‌ها و تأسیسات بزرگ، واحدی جداگانه برای نگهداری و تعمیر الکتروموتور در نظر گرفته شده است. در پمپکده ما به تعمیر موتورخانه نیز می پردازیم.

در واقع هدف از تعمیر الکتروموتور این است که بتوان جلوی هر گونه خرابی از پیش تعیین نشده را گرفت تا میزان خسارت‌های وارد شده به سیستم‌ها را به حداقل ترین مقدار ممکن رساند.

خدمات تعمیر الکتروموتور چیست؟

شاید از خودتان بپرسید که چه نوع خدمات و فعالیت‌هایی برای تعمیر موتور الکتریکی انجام می‌شود و به عبارت دیگر، مسئول فنی این سیستم چه وظایفی را دارد:

  • عیب یابی انواع موتورهای الکتریکی
  • تعیین روش نگهداری و جایگاه مناسب برای قرار دادن الکتروموتورها برای حفاظت در برابر عوامل طبیعی
  • تعمیر مولدهای الکتریکی
  • تعمیر قطعات و جایگزین کردن آن‌ها
  • سرویس الکتروموتورها بر اساس برنامه هفتگی

اقداماتی که قبل از تعمیر الکتروموتور باید انجام داد؟

قبل از اینکه شروع به سرویس و تعمیر الکتروموتور کنید، اقداماتی را باید انجام دهید. انجام تمامی این فعالیت برای همه دستگاه‌های الکتریکی به خاطر نکات ایمنی لازم و حیاتی است. انجام موارد زیر به شما کمک می‌کند تا راه حل مناسب را سریع‌تر و بهتر بتوانید پیدا کنید و همچنین شما را در برابر عوامل خطرناک مانند برق گرفتگی و غیره محافظت می‌کند.

  1. اولین گام به منظور حفاظت از خود در برابر برق گرفتگی، قطع برق مدار الکتروموتور است.
  2. در مرحله دوم، به بررسی ظاهر دستگاه بپردازید. بسیاری از مشکلات موتورهای الکتریکی به خاطر ایرادات فنی در ظاهر است. بررسی خاک و غبار بر روی دستگاه، شکستگی پایه‌ها یا قسمتی از موتور، وجود آب یا رطوبت در دستگاه، وجود نقاط سوخته و به همراه بوی سوختگی از جمله مواردی هستند که باید در ظاهر دستگاه مورد بررسی قرار بگیرند.
  3. مشخصات دستگاه مانند توان، ولتاژ، شدت، سال ساخت، گارانتی و غیره را بررسی کنید. همچنین می‌توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر، دفترچه راهنما را مطالعه کنید.
  4. یاتاقان‌ها را در دو طرف موتور بررسی کنید. در هنگام فعالیت الکتروموتور، این اجزا نباید سروصدا بدهند.
  5. وجود اتصالات سیم به دستگاه را بررسی کنید. هرگونه اتصال اضافه باعث قطع دستگاه و حتی سوختگی آن شود.
  6. مقدار مقاومت دستگاه را بررسی کنید. بسته به اینکه نوع موتور شما چیست و چه مقدار مقاومتی باید داشته باشد، در دفترچه راهنما به صورت کامل نوشته شده است.
  7. اجزای الکترونیکی بر روی مدار به خصوص خازن‌ها را بررسی کنید. بوی سوختگی و متورم شدن خازن‌ها نشان از خرابی دستگاه می‌دهد.
  8. کلید و فن دستگاه را بررسی کنید. کلید باید به درستی کار کند تا اتصال و هدایت برق به صورت مناسب انجام شود. همچنین فن‌ها باید تمیز و سالم باشند تا هم داخل را از گرمای بیش از حد دور نگه داشته و هم مانع نفوذ خاک شوند.

دلایل اصلی تعمیر الکتروموتور

مشکلاتی در دستگاه موتور الکتریکی به آن بر می‌خوریم، دلایل مختلفی دارد که سعی داریم تا مهم‌ترین آن‌ها را در ادامه بیان کنیم:

  • موتور ممکن است که اصلاً روشن نشود که علت آن قطع بودن نقطه‌ای از مدار یا سوختن فیوز است.
  • داغ شدن موتور و دمای بیش از حد آن ‌که به بیشتر به علت نیم سوز بودن موتور، بار زیاد آن، عمل نکردن کلید گریز از مرکز یا دمای زیاد محیط است.
  • شنیده شدن صدای زیاد موتور ولی چرخشی وجود ندارد که ممکن است به خاطر نیم سوز بودن موتور، خرابی خازن، قطعی سیم‌ها یا سوختگی کامل موتور باشد.
  • وجود صداهای غیر عادی که به دلایلی مانند خرابی خازن، وجود جسم خارجی، خرابی اتصالات، شل بودن محل نصب گیربکس و غیره است.
  • لرزش زیاد دستگاه به خاطر آسیب دیدن برینگ یا چرخ دنده، خرابی اتصالاتی آن و شل بودن محل نصب گیربکس است.
  • نشتی روغن به خاطر شل بودن درپوش‌های روغن، زیاد بودن سطح روغن و نامناسب بودن محل نصب آن است.

در واقع هر کدام از مشکلات بالا و شبیه آن به آن مشاهده کردید، باید سریع دستگاه خود را به یک متخصص تعمیر الکتروموتور بسپارید.

هزینه تعمیر الکتروموتور چقدر است؟

در خصوص تعیین هزینه دقیق نمی‌توان صحبت کرد. اینکه تعمیر و سرویس دستگاه شما چه ایرادی دارد و چه اقداماتی باید برای بازسازی آن انجام شود، در تعیین هزینه دقیق اثرگذاراست. برای همین بیشتر سرویس‌کارها در همان اول یک هزینه حدودی و تقریبی را اعلام کرده و تأکید می‌کنند که این هزینه در آخر ممکن است بیشتر شود یا تغییری نکند.