الکترو گیربکس مجموعه از چرخ دنده هاست که وظیفه ی کنترل و انتقال سرعت، در ماشین آلات و سازه های مکانیکی را بر عهده دارند . ازاین الکتروگیربکس ها در صنایع و ماشین آلات صنعتی استفاده می شود. از جمله این صنایع می توان به صنایع کشاورزی، معدنی، راه سازی و ماشین آلات و جرثقیل ها و حتی پمپ آب، اشاره کرد.
الکترو گیربکس ها از یک شافت و حوزینگ و تعدادی چرخ دنده تشکیل شده است که این چرخ دنده ها بر روی حوزینگ قرار داشته و به صورت دوار در حال چرخش هستند. هدف اصلی کارکرد الکتروگیربکس ها افزایش گشتاور بوده است.
الکتروگیربکس عرفا عامل نیروی جنبشی و حرکت در صنعت الکتروموتور است که به دو دسته جریان مستقیم DC وجریان متناب AC رایج تقسیم میشود. درصنعت معمولا از الکتروموتور های AC استفاده می شود. که خود به دو دسته تک فاز وسه فاز تقسیم میشود.
الکتروموتور تک فاز درتوان های پایین حدود 12/1 اسب یا 7.5 اسب موجوداست ودر توانهای بالاترازموتورهای سهفاز استفاده میشود. با توجه به مشخصات سیمپیچ الکتروموتور ، سرعت دوران آنها معمولا 700،910،1425،2850 دور بر دقیقه است.
در بسیاری ازمواقع در ماشینآلات صنعتی به سرعتهایی متفاوت از سرعت های رایج الکتروموتور های نیاز داریم؛ در برخی مواقع، بنا به محدودیت فضا، نیازمند تغییر زاویه محور دوران هستیم.
انواع الکتروگیربکس
- هلیکال
- شافت مستقیم
- شافت عمودی
- شافت عمودی غیر هم راستا
- خورشیدی